Всі озимі культури, у тому числі і пшениця, висаджуються на початку осені, формують сходи, потім зимують під снігом, і ранньою весною дають урожай, який дозріває раніше ярових (посаджених навесні). Зазвичай урожай озимих вище, та й термін зберігання у них більше.
У більшості випадків висаджують обидва види культур, оскільки озима пшениця має і свої недоліки – вона більш вимоглива до ґрунтів, менш посухостійка і часто має гірші хлібопекарські властивості.
Строки сівби озимої пшениці
Зазвичай цю культуру сіють у середині вересня, 10-20 числа. Точні терміни залежать від властивостей конкретного сорту і місцевих кліматичних умов. Висадженому насінню потрібно приблизно 55-60 днів для проходження вегетаційного циклу до перших заморозків, щоб встигли сформуватися 2-3 пари перших подвійних листочків.
На початку оптимального періоду садіння слід сіяти після непарових попередників і на бідних ґрунтах. Якщо ж були парові попередники, або ґрунт родючий, краще обрати пізній термін посадки, щоб уникнути переростання сходів до зими і пошкодження їх злаковими мухами.
Термін сівби має дуже велике значення. Занадто рано посаджена пшениця починає кущитися, набирає до зими підвищену надземну масу і гірше переносить зимовий період. Затягувати строки посадки без причини теж не можна: рослина не встигає розкущитися, сформувати розвинену кореневу систему, отримати стійкість до суворих зимових умов.
Орієнтуватися на оптимальний термін посадки слід виходячи з таких факторів:
- сорт пшениці;
- погодні умови, характерні для вашого регіону;
- вологість ґрунту;
- попередники.
При урахуванні всіх цих показників, грамотному підборі сортів і встановленні оптимального терміну садіння можна розраховувати на високий врожай.
Фази розвитку пшениці
Можна виділити три основні фази зростання:
- підготовча;
- фаза формування;
- фаза утворення.
Підготовча фаза – найдовша, вона триває від 2 до 6 місяців, орієнтовно з вересня до березня. У цей час відбуваються наступні етапи розвитку: кущіння, формування листя, розвиток кореневої системи.
Фаза формування – найважливіша. У цей час формується колос і стебло, листя, глибинна коренева система, відбувається вихід у трубку. Триває даний етап з квітня до травня, близько 2 місяців, і має також назву фази активного зростання.
Фаза утворення триває до серпня – збору врожаю. У цей час дозрівають і наливаються зерна, відбувається цвітіння і формується запас поживних речовин. У цей час визначаються дані майбутнього врожаю: вага зерен та їх кількість на кв. м. Дуже важливо підтримати рівень запасів азоту і забезпечити збереження прапорцевого листка.
Тривалість фаз розвитку культури може дуже відрізнятися у залежності не тільки від клімату регіону в цілому, але й погодних умов у конкретному році, середньої температури, кількості опадів та інших показників.
Також важливе значення мають строки збирання культур-попередників, точний вибір сортового матеріалу, передпосівна обробка ґрунту. Від цього залежить, коли підійдуть терміни проростання озимої пшениці, а наставання кожної фази зростання може значно коливатися.