Лаванда - дуже популярна рослина: її квіти застосовують у медицині, косметології, кулінарії, а поширена вона по всьому світу.

Лаванда – що це за рослина?

Лаванда

Це багаторічна культура сімейства Ясноткових. Спочатку у природних умовах виростала в Африці, Азії, південній Європі. Завдяки своїм корисним властивостям, красивим квітам і сильному приємному аромату тепер поширена повсюдно: вирощується у полях, садах і палісадниках по всьому світу. Існує приблизно 25-30 різних видів цієї рослини.

У природних умовах це теплолюбна, південна культура, однак у даний час вона успішно вирощується і в більш холодному кліматі, на сухих ґрунтах. Наші садівники охоче висаджують лаванду на своїх дачних ділянках, де вона благополучно витримує зимові холоди. Виведено безліч холодостійких сортів, які вирощують із насіння як однорічну рослину.

В особливо холодних кліматичних зонах лаванду вирощують у спеціальних переносних вазонах, які з настанням холодів переносять у тепле приміщення – будинок або зимовий сад.

Лаванда – дуже корисна рослина, що широко застосовується, тому її висаджують і культивують у промислових масштабах. У Європі, наприклад, знамениті величезні лавандові поля провінції Прованс. У наших краях ця культура повсюдно вирощується у Криму, а також у багатьох районах Росії, України, Молдови, і навіть на Алтаї і Уралі, у Сибіру.

Особливості висаджування, догляду, поливу лаванди

Для успішного вирощування цієї культури, слід дотримуватись таких параметрів:

  • місце розташування;
  • ґрунт;
  • полив;
  • зимівля;
  • обрізання;
  • збирання.

Рослина любить велику кількість світла і тепла, підходить навіть осоння, а ось у тіні лаванда просто не росте. Ґрунт повинний бути насичений киснем і калієм, але в цілому культура абсолютно не вимоглива до ґрунтів. Добра легко суглинна і супіщана, пухка, вапняна земля. Також підходять і бідні, малородючі ґрунти.

Лаванда не переносить високої вологості, для неї надмірне поливання стане згубним. Краще взагалі не поливати рослину, ніж перезволожити її. Цілком достатньо природної вологи, одержуваної з росою і дощами.

Благополучна зимівля також безпосередньо пов'язана з відсутністю зайвої вологи. Так, розташовані на високій сухій ділянці рослини набагато краще перенесуть навіть морозну зиму, ніж кущі на низькій клумбі, схильній до випрівання. Також дуже погано впливають чергування заморозків і відлиг та весняний надлишок вологи. Добре допомагає при зимівлі мульчування пухким сухим торфом або листяним перегноєм.

Обрізання пагонів здійснюється при зборі квіток, на піку їх цвітіння. Можна зрізати їх з частиною пагона, формуючи красиві круглі кущі. Навесні іноді проводять підрізування верхівок, але це необов'язкова операція. Час від часу проводять позапланові підрізування для омолодження кущів. Їх роблять досить високо, не захоплюючи задерев'янілі пагони, інакше рослина може загинути.

У самий розпал цвітіння лаванди її квітки збирають і висушують у затіненому і провітрюваному приміщенні. Для збору слід вибирати час найбільш інтенсивного цвітіння, коли забарвлення і аромат набирають максимальну силу.

Як розмножувати лаванду?

Найбільш поширені методи розмноження цієї рослини такі:

  • сівба насіння;
  • поділ куща;
  • підщепи;
  • живці.

Насіння після стратифікації протягом 30-40 днів, з дотриманням температурного режиму в +5 °С, висівається на розсаду, яку потім пересаджують на постійне місце. Розподіл куща проводять восени, коли старі рослини розростаються і дають багато пагонів і бічних коренів. Підщепи і живці дають по кілька придатних для вкорінення відростків.

Вирощування лаванди може стати дуже вигідним бізнесом – урожай цієї культури затребуваний, і попит досить високий. Догляд за рослинами нескладний і не потребує великих витрат. Можна починати вирощувати лаванду на невеликій ділянці в 1-2 гектари і навіть у половину гектара. Природних ворогів-шкідників, грибків і комах у лаванди немає, тому що їх відлякує аромат самої рослини.

Найголовніше – вибрати суху ділянку без зайвої вологи, що добре освітлюється сонячними променями. Молоді рослини при посушливому кліматі можна поливати, але дуже обережно, не даючи зайвої вологи. У цьому випадку дуже хороший крапельний полив – він гарантує відсутність перезволоження.

Також важлива боротьба з бур'янами. Прополку треба проводити не менше 5-6 разів за сезон цвітіння, ручним або механічним способом. Хімічна обробка заборонена – у виробництві використовують квітки рослини для харчових і косметичних потреб, і оброблений хімією урожай просто буде забракований покупцем.

Треба відзначити, що другий урожай лаванди збирають вже наприкінці літа. Врожайність культури становить 50-70 центнерів квітів з гектара, а це - до 90 кг ефірного лавандового масла. При середній оптовій ціні за літр близько 50 євро, а роздрібній і зовсім 80 євро, можна вважати такий бізнес дуже вигідним.

Для чого вирощується лаванда?

Область застосування цієї культури надзвичайно широка. Її використовують:

  • для виробництва косметики і парфумерії;
  • у медицині;
  • у кулінарії;
  • для декоративного вирощування;
  • для домашнього вжитку.

Особливо цінується лавандова олія. Є безліч сортів духів і інших ароматизаторів, де варіюється відсоток її додавання для отримання різних ароматів. Ароматичні пахощі додаються до пральних порошків, миючих засобів, дезодорантів та до іншої продукції косметичного виробництва. Сильний, стійкий, елегантний аромат лаванди користується величезною популярністю у чоловіків і жінок різного віку.

Медики цінують антисептичні, антибактеріальні і спазмолітині властивості лавандової олії. Її застосовують як ліки, а також в аромотерапії – для різних ванн, СПА-процедур, масажу. Ароматичні лампи з успіхом використовують у косметичних салонах і домашніх умовах.

Найширше застосування мають висушені квіти рослини в кулінарії. Це спеції для різних страв, напоїв, десертів. У сезон цвітіння використовують для цих цілей і свіжі рослини.

Крім промислового вирощування, лаванду охоче висаджують у садах і на дачних ділянках. Її фіолетові квіти створюють чудовий інтер'єр, служать живим бордюром, ароматизують повітря. Але опріч декоративної прикраси, ці рослини відмінно служать захистом городніх посадок від колорадського жука і гризунів.

Дуже багато господинь люблять тримати в квартирах і будинках висушені пучки лаванди. Це чудовий природний ароматизатор, а також прекрасний засіб для відлякування таких домашніх шкідників, як миші і міль.