О.П. Верещинський, канд. техн. наук, генеральний директор ТОВ «ОЛИС» (г. Одеса)
Згідно з дослідженнями Я. М. Куприця, цільне зерно являє собою деяку природну інженерну споруду, що має досить міцний каркас еліпсоїдної форми, армований найміцнішою анатомічної частиною зерна – оболонкою. При додаванні зовнішніх зусиль каркас поводиться як монолітна конструкція. В.Я. Гіршсон показав, що опір руйнуванню цілого зерна як комплексної конструкції вище, ніж ендосперму, і нижче міцності оболонок. Наведені твердження дозволяють припустити, що зниження питомого змісту оболонок і порушення їх цілісності, що забезпечується лущенням, сприяє зниженню енергоємності подальшого подрібнення зерна, а також визначає кількісно-якісні показники продуктів подрібнення. У даній статті наведені результати експериментальної перевірки сформульованої гіпотези.
З метою визначення характеру передбачуваних залежностей, кількісної їх оцінки, а також можливості подальшого практичного використання результатів був виконаний цикл експериментів, у ході яких подрібнювали зерно пшениці IV типу з показниками якості, близькими до базисних (склоподібність 47%, натура 780 г/л). Випробовувані зразки зерна кондиціювали із застосуванням рекомендованих режимів [1], лущили у лабораторному голендрі із забезпеченням індексів лущення до 10% і подрібнювали при режимах, що забезпечують загальну кількість видобутих проміжних продуктів 30-70%. Подрібнення проводили у лабораторному вальцьовому верстаті з кінематичними, геометричними параметрами робочих органів і з навантаженнями на їх робочі зони, рекомендованими для I драної системи сортового хлібопекарського помелу зерна пшениці [1].
Для зерна, обробленого з різними індексами лущення k, були побудовані графіки залежностей питомих витрат енергії на подрібнення ЕИ від загальної кількості видобутих И проміжних продуктів (див. мал., вид а). Як видно з графіка, зростання індексу лущення зерна k призводить до різкого зниження питомих витрат енергії ЕИ на всьому діапазоні заданих від загальної кількості здобуття И.
-
вид а
-
вид б
Залежність витрат енергії ЕИ на подрібнення зерна від загального И (а)
та кількості видобутих проміжних продуктів від індексу лущення k (б).
Інтенсивне, практично лінійне зниження питомих витрат енергії ЕИ спостерігається при значеннях індексу лущення до 5% (мал., вид б). Так, при k = 3% значення ЕИ знижуються приблизно в 1,3 рази, а при k = 5% – в 1,5 рази, у порівнянні з витратами питомої енергії, необхідними для забезпечення тотожної кількості видобутих продуктів при подрібненні зерна, що не зазнало лущення. При подальшому збільшенні k від 5 до 10% значення ЕИ знижуються не більше ніж у 1,15 рази.
Аналіз енергоємності подрібнення лущеного зерна показав, що характеристики міцності зерна у значній мірі забезпечуються верхніми його оболонками (плодовою і насіннєвою) і визначаються їх питомою кількістю.
У таблиці представлені кількісно-якісні показники подрібненого зерна, обробленого з різними значеннями індексу лущення k. З ростом значень k при тотожних значеннях И вихід великих продуктів, особливо великої крупки, істотно збільшується за рахунок зниження виходу дунсту і борошна. Підвищення добротності великих продуктів, а також зниження зольності сходових продуктів пояснюється зниженням питомого вмісту оболонок у лущеному зерні пропорційно індексу його лущення. Зміна зольності борошна, пов'язана зі зміною його виходу, як правило, є закономірністю утворення борошна на початкових системах драного процесу. Однак, як показали наші спостереження, борошно, отримане із лущеного зерна в ході описаних дослідів, характеризується більш високою зольністю, але за показником «білість» приблизно відповідає борошну, отриманому з не лущеного зерна. Згідно з результатами роботи [2], виконаної у дослідницькому інституті TNO (Нідерланди), борошно, вироблене з лущеного зерна, містить в 1,3-1,5 рази більше алейронового шару. Очевидно, що перехід у борошно оголеного лущенням високозольного, але не пігментованого алейрону практично не відбивається на показнику «білість», але істотно впливає на його зольність.
Кількісно - якісні показники продуктів подрібнення
Загальне здобуття, % |
Відходи лущення, % |
Схід 1000 мкм, % | Велика крупка, % |
Середня крупка, % |
Дрібна крупка, % |
Дунст, % | Борошно, % |
30 / 0,84 | 0 | 70 / 1,97 | 12,350/ 1,27 | 4,68 / 0,95 | 6,03 / 0,71 | 1,93 / 0,67 | 4,3 / 0,74 |
40 / 0,94 | 0 | 60 / 2,09 | 15,60 / 1,09 | 6,30 / 0,96 | 8,00 / 0,71 | 2,10 / 0,64 | 4,9 / 0,68 |
50 / 1,01 | 0 | 50 /2,25 | 15,10 / 1,28 | 9,40 / 0,96 | 9,40 / 0,78 | 4,20 / 0,68 | 9,2 / 0,64 |
60 / 0,98 | 0 | 40 / 2,60 | 19,10 / 1,91 | 11,20 / 0,79 | 13,90 / 0,60 | 4,70 / 0,56 | 11,5 / 0,59 |
70 / 1,29 | 0 | 30 / 3,01 | 16,50 / 2,12 | 13,60 / 0,85 | 18,10 / 0,61 | 5,60 / 0,57 | 14,9 / 0,57 |
30 / 0,97 | 4,0 / 4,42 | 66 / 1,68 | 13,61 / 1,17 | 4,60 / 0,92 | 5,50 / 0,79 | 1,90 / 0,66 | 3,4 / 0,88 |
40 / 0.89 | 4,0 / 4,42 | 56 / 1,78 | 18,90 / 1,00 | 8,50 / 0,87 | 7,50 / 0,71 | 2,70 / 0,59 | 5,2 / 0,85 |
50 / 1,09 | 4,0 / 4,42 | 46 / 2,04 | 19,76 / 1,25 | 12,90 / 1,15 | 9,70 / 0,79 | 3,20 / 0,66 | 8,9 / 0,81 |
60 / 1,12 | 4.0 / 4.42 | 36 / 2,33 | 24,60 / 1,54 | 12,00 / 0,85 | 13,20 / 0,76 | 4,10 / 0,61 | 9,5 / 071 |
70 / 1,18 | 4.0 / 4.42 | 26 / 2,81 | 20,10 / 2,14 | 15,20 / 0,99 | 18,60 / 0,69 | 5,70 / 0,57 | 13,7 / 065 |
30 / 0,88 | 8,0 / 5,02 | 62 / 1,54 | 14,71 / 1,01 | 4,50 / 0,83 | 5,00 / 0,73 | 1,90 / 0,57 | 3,6 / 0,92 |
40 / 0,94 | 8,0 / 5,02 | 52 / 1,73 | 21,20 / 0,98 | 6,40 / 0,92 | 6,90 / 0,75 | 2,50 / 0,67 | 5,0 / 0,69 |
50 / 0,92 | 8,0 / 5,02 | 42 / 2,05 | 25,50 / 1,05 | 8,70 / 0,79 | 8,90 / 0,68 | 3,10 / 0,61 | 6,0 / 0,76 |
60 / 0,66 | 8,0 / 5,02 | 32 / 2,15 | 26,70 / 1,09 | 11,20 / 0,73 | 11,20 / 0,62 | 3,60 / 0,58 | 7,3 / 0,75 |
70 / 0,95 | 8,0 / 5,02 | 22 / 2,70 | 22,00 / 1,52 | 15,30 / 0,78 | 17,00 / 0,67 | 5,00 / 0,59 | 10,6 / 0,67 |
Таким чином, за рахунок попереднього лущення зерна пшениці значно знижуються витрати енергії на його подрібнення, підвищується вихід і якість великих проміжних продуктів при зниженні середньозваженої зольності загальної кількості видобутих продуктів, а борошно збагачується біологічно цінними речовинами алейронового шару.
Опубліковано у виданні «Хлібопродукти» 12/2012
- Правила организации и ведения технологического процесса на мукомольных заводах. – М: ВНПО «Зернопродукт, 1991 Ч. 1.– 74 с.
- Эверс, А.Д. Определение зольности - полезный стандарт или пустая трата времени"?/ А.Д. Эверс‚ М. Келфкенс, Е МакМастер // Хранение и переработка зерна. – 2003. – № 9. – С. 40–46.